Debat og politik

Har vi kollektivt selvværdstab?

Af Jakob Axel Nielsen, Det Konservative Folkeparti

Folketingskandidat , Nordjyllands Storkreds

Regeringen lovede for tre år siden ved sin tiltrædelse, at den ville komme med en psykiatriplan. Dengang var der nemlig også store problemer.

At det ikke er sket, undskylder regeringen med corona. Det er en dårlig undskyldning! Selvom der har været og stadig er corona, så kan en regering og især et embedsapparat godt sættes i gang med at tænke.

Nu er der så endelig i dag indkaldt til forhandlinger med alle Folketingets partier under ledelse af sundhedsministeren. Flot. På kanten af et valg. Alle lovforslag bortfalder ved en valgudskrivelse. Det er ikke at tage problemet – som er stort – alvorligt.

Problemets omfang taget i betragtning vælger jeg dog at tage det positivt og følge det tæt. Læg mærke til, at det er sundhedsministeren, der indkalder partiernes sundhedsordfører. Med al respekt: Det kommer ikke til at virke.

Hvor er socialministeren, undervisningsministeren, erhvervsministeren, arbejdsmarkedets parter osv. henne i forløbet? Problemerne i psykiatrien er meget større end sundhedsvæsenet. Hvis vi tror, det skal løses af sundhedsvæsenet, fejler vi. Tro mig. Først er vi nødt til at tale om, hvorfor så mange får behov for psykiatrisk hjælp og behandling.

Er det præstationskultur pisket op i det urealistiske på sociale medier? Genererer glansbillederne på de sociale medier et kollektivt selvværdstab, hvor det bliver sværere og sværere at bedømme sig selv som god nok i sammenligning med andre? Har nutidens generation af unge det sværere end tidligere generationer ved at sige pyt?

Psykiatrien skal højnes, men det skal ske sammen med pædagoger, lærere og arbejdsmarkedets parter, som alle skal indstille sig på at være rummelige over for mennesker med særlige udfordringer.

Jeg bemærker mig desværre, at forhandlingerne om en psykiatriplan er indkaldt i en alt for snæver kreds. Start og slut den kommende psykiatriplan med at lytte til fagligheden og indret planen efter de faglige input.

Det kunne ske efter samme skabelon, som vi brugte, da vi løftede kræftbehandlingen. Nedbryd siloerne og tænk på tværs. Er det let? Nej, det er meget svært, og det kræver meget bredere involvering end det, de kan tilbyde fra Sundhedsministeriet, som på deres felt (jeg taler af god erfaring) er dygtige.

Kommentarer