Lyn-genåbning øger sårbare borgeres isolation
Regeringens hurtige genåbning bekymrer sårbare borgere og vil øge deres allerede langvarige isolation. Astma-Allergi Danmark opfordrer myndighederne til at intensivere informationskampagner, der får andre borgere til at tage hensyn.
I dag annoncerede regeringen og sundhedsmyndighederne, at stort set alle corona-restriktioner bliver ophævet på tirsdag i næste uge. Det sker selvom det daglige smittetal overskrider 46.000 og vi har registreret nye undervarianter af Omikron.
Den meget hurtige genåbning uden forbehold vil få stor betydning for mange af landets sårbare grupper, herunder astmatikere og borgere med kroniske sygdomme. De skal pludselig navigere i et samfund, hvor de ikke kan undgå at komme i kontakt med smittede borgere i det offentlige rum.
”Vi og vores medlemmer er selvfølgelig glade for, at pandemien udvikler sig i en positiv retning. Men vi taler dagligt med borgere, der er nervøse for den bratte genåbning af samfundet. De har været forsigtige og flere har været isolerede gennem snart to år, og vi er bange for, at de nu bliver endnu mere afskærmede for resten af samfundet. Det kan få store psykiske konsekvenser, som kan tage lang tid at håndtere”, siger direktør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen.
Restriktioner bør erstattes med øget hensyn
Selvom covid-19 er blevet nedklassificeret til ikke at være en samfundskritisk sygdom, så vil den stadig forekomme kritisk for en gruppe borgere. De har lige så stort ønske om at leve et normalt liv, som alle andre borgere, men deres færden i det offentlige rum og på arbejdspladser vil nu blive mere utryg.
Til pressemødet her til aften fremhævede statsminister Mette Frederiksen behovet for, at danskerne tager hensyn til de sårbare grupper, men det kræver en større oplysningsindsats for sundhedsmyndighederne, hvis vi skal sikre en større hensyntagen gennem de næste vintermåneder med høje smittetal.
”Vi havde gerne set, at genåbningen skete i et lidt mere adstadigt og afmålt tempo, der gav de sårbare borgere tid og ro til at omstille sig til den nye hverdag. Men nu er situationen en anden, og det stiller derfor krav til både borgere og myndigheder om at øge hensynet til de sårbare borgere”, siger Anne Holm Hansen.
“God stil” at beholde mundbindet på
Det stigende smittetryk bliver i øjeblikket holdt nede af mundbind og Astma-Allergi Danmark vil derfor opfordre til, at man stadig bruger mundbind flere steder. Ifølge professor i infektionssygdomme Jens Lundgren er det ”god stil stadig at bære mundbind’, når man bevæger sig rundt i meget befolkede områder.
Astma-Allergi Danmark opfordrer alle bekymrede borgere til at tage kontakt til patientforeningers rådgivning i de kommende måneder.
Kommentarer